Menu

Jakten på Thunder

Den sanna thrillern om världshavens fulfisk­are och en kompromisslös svensk kapten.

Långt bortom lagstiftning och kontroll drar en internationell maffia upp fisk för miljarder ur världshaven. De finaste filéerna landar på gourmetkrogar i New York, Paris och Tokyo medan pengarna stannar hos båtägare och affärsmän som håller sig dolda bakom falska papper och ständiga byten av båtnamn, bekvämlighetsflagg och besättning.

När miljöorganisationen Sea Shepherd och den svenska kaptenen Peter Hammarstedt hittar den ökända trålaren Thunder vid randen av ­Antarktis ismassor blir det starten på världshistoriens längsta fartygsjakt, ett mentalt utmattningsspel i ett stormplågat ingenmansland. Jakten pågår i månad efter månad, samtidigt som en hemlig Interpol-operation i land försöker få lagstiftningen att komma åt den hänsynslösa rovdriften på fisk och människor.

De två prisbelönta journalisterna Eskil Engdal och Kjetil Sæter har djupintervjuat manskapet på de bägge båtarna och en rad människor som har till uppdrag att få stopp på det storskaliga tjuvfisket – ett av världens mest akuta och svårstoppade miljöproblem.

Jakten på Thunder är en gastkramande och högaktuell samtids­thriller som har sålts till flera länder redan innan författarna satt punkt.

Kjetil Sæter har arbetat på Aftenposten och Finansavisen, och är nu på Dagens Næringsliv. Han har belönats med Schibsteds journalistpris och Skup-priset, Norges främsta pris för grävande journalistik, och har tidigare gett ut boken Svindel uten grenser.

Eskil Engdal har arbetat på norska Dagens Næringsliv i mer än 20 år och har bland annat belönats med Gullpennen, International Reporter’s Journalism Award och Skup-priset. Han har också skrivit flera kritikerrosade reportageböcker.

 

Presskit
Jakten på Thunder 3D [image/tiff]
Foto inlagan, foto: Simon Ager [application/zip]
Jakten på Thunder
Författare: Eskil Engdal och Kjetil Sæter
Förlag: Offside Press
Sidor: 288 + 16 bildsidor
Bandtyp: Inbunden
Tryckeri: Scandbook, Falun (2017)