Menu

438 dagar

Vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar

»Den här boken skulle inte ha funnits om inte allt gått åt helvete. Natten till den 28 juni 2011 satte vi allt på spel när vi i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. Vi ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Vi ville nå bortom flyktingberättelserna och larmrapporterna, och med våra egna ögon ta reda på sanningen.
Fem dygn senare låg vi skjutna och blodiga i ökensanden.
Men när det ursprungliga reportaget dog, tog en annan historia sin början. En berättelse om rättslöshet, propaganda och storpolitik.
Efter en Kafka-artad rättegång dömdes vi till elva års fängelse för terroristbrott. Och vi var långt ifrån ensamma. I fängelset satt journalister och politiker som dömts på löpande band för att de inte hade gått i diktaturens ledband.
Vår skildring av olja förvandlades till en historia om bläck.
Vardagen blev en kamp för överlevnad i det ökända Kalityfängelset. På ett cementgolv bakom korrugerad plåt – i en värld av dödliga sjukdomar, misshandel och förtryck – skapade vi en vardag med hjälp av stenhårda rutiner.
Fråntagna våra skosnören och vår yttrandefrihet försökte vi bevara det mest värdefulla man har: friheten att själv bestämma vem man är.
Här är vår berättelse om 438 dagars helvete.«
Johan Persson & Martin Schibbye

»Allt annat än att 438 dagar blir en svensk reportageklassiker är otänkbart.«

Expressen

»En riktig bladvändare.«

Göteborgs-Posten

»Schibbyes och Perssons bok är rent enastående.«

Aftonbladet

 

LIVET EFTERÅT: I en nyskriven epilog berättar Johan och Martin om vägen tillbaka till ett vanligt liv, om kampen för journalistkollegorna som fortfarande sitter fängslade och om vad de tycker om svenska UD:s agerande – så här i efterhand. (Endast pocketutgåvor).

Presskit
Bokomslag 3D [image/png]
Bokomslag platt [image/jpeg]
438-days English cover [image/jpeg]
438 dagar
Författare: Johan Persson & Martin Schibbye
Förlag: Offside Press
Sidor: 420, 436, 470
Bandtyp: Inbunden, storpocket, pocket
Tryckeri: Scandbook, Falun (2013, 2014)