Menu

Det är bara lite cancer

Om livet döden och myten om mig själv

»Jag slöt ögonen. Försökte ta in beskedet. Jag hade ju varit så stark de senaste månaderna, inte alls som tidigare när cancern kommit tillbaka. Hade jag förträngt känslan den här gången? Eller kunde de ha sett fel? Om vi bara tog nya prover k­anske de visade annorlunda? För hur i helvete skulle det annars gå? Det senaste stamcellsbytet var den enda plan B vi haft. Om den inte fungerade fanns inget mer än ett av de elakaste cellgifterna på marknaden att sätta in – och hur länge klarar en människa av att överleva med det där fanstyget konstant i kroppen?

Vad skulle Elfsborg säga? Min fru Vicki? Hur skulle mina söner Martin och David ta det?

Vad folk i allmänhet skulle ha utbrustit visste jag redan. ›Klas fixar det här‹ och ›Är det någon som tar sig igenom det här så är det Klabbe‹, hade gått som ett mantra genom media när cancerbeskedet läckte ut första gången.

Visst var det kul att folk trodde på min förmåga att klara av svårigheter, men de hade egentligen ingen aning om vem jag var. De såg en slitvarg som rände runt på vänsterkanten en sommar i USA 1994. De kände till en storsnusande älgjägare från Ödeshög som nådde VM, EM, Premier League och Serie A trots begränsad talang. De såg en vinnarskalle som aldrig fällde en tår.

De visste väldigt mycket om skogshuggaren I­ngesson, men väldigt lite om människan Klas.«

Det är bara lite cancer. Om livet, döden och myten om mig själv är Klas Ingessons självbiografi, skriven i samarbete med fotbollsmagasinet Offsides Henrik Ekblom Ystén.

Våren 2009 diagnostiserades bronshjälten från VM 1994 med myelom – en kronisk benmärgscancer som han redan från första dagen visste skulle bli hans död. I den här boken tittar Ingesson tillbaka på ett liv där fotbollen tog honom från lilla Ödeshög och division fem ut till stora världen och de största scenerna.

Med envishet och vilja nådde Ingesson längre än någon trodde. Samma egenskaper sattes sedan på prov när han åtta år efter karriärens slut drabbades av sin sjukdom.

I april 2014 bestämde sig Klas Ingesson för att en gång för alla öppenhjärtigt berätta om den tuffaste matchen i sitt liv – och hur den gett honom ett nytt svar på frågan om vad det innebär att alltid göra sitt bästa.

Presskit
Omslag 3D [image/png]
Bokomslag platt [image/jpeg]
Det är bara lite cancer
Författare: Klas Ingesson med Henrik Ekblom Ystén
Förlag: Offside Press
Sidor: 271
Bandtyp: Inbunden
Tryckeri: Scandbook, Falun (2015)